torstai 15. marraskuuta 2012

Projekti



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbBkDOWOPxp1luF_1ZEQZogL70dlHBT6cC9w6WzSHO5b0keVQ4Z1TpFu92ml87mxfbpExBStNemt4yKmfk7XzPr0u75v1C-qHXignuL5bQNFRf7yRetTbmz4exD1pScMlOe1ZemcKL3B4/s320/otsikko.PNG
                      
Väkiluku: noin 16 500 000
Väestötiheys: noin 490 as. km²
Pääkaupunki: Amsterdam, hallitus Haagissa
Itsenäistynyt: 1815 Wienin kongressisssa
Pääministeri: Mark Rutte
Kuningatar: Beatrix
Valuutta: Euro
Alankomaat on valtio Euroopassa, se rajautuu lännessä Belgiaan, idässä Saksaan ja pohjoisessa on Pohjanmeri. Suurin osa siitä on merenpinnan alapuolella ja on sen takia ainutlaatuinen valtio.


Matkailu
Hollannin isoin turistikohde on Amsterdam, joka on suosittu kaupunkikohde. Se on tunnettu pyöräily ystävällisyydestä, mutta silti vuonna 2005 sieltä varastettiin noin 54 000 pyörää. Amsterdamissa on myös Schipolin lentokenttä, joka on euroopan 5. suurin. Siellä on kuuluisia musoita mm. Rijksmuseum, jossa on Vincent Van Goghin töitä.
Matkustaminen ei tuo suurta kulttuurishokkia, koska Suomessa ja Hollannissa on samantapaisia mentaliteetteja kuin pohjoismaissa. Kun liikkuu kaupungissa on hyvä käyttää pyörää, mutta on hyvä muistaa, että pyörille on samat säännöt kuin autoille ja pyörävarkaita on todella paljon. 






Tule Hollantiin pääset tutustumaan hienoihin kaupunki näkymiin, suurimpiin tulppaani peltoihin, ystävällisiin, mutta suorasanaisiin ihmisiin. Halvemmat ruuat ja juomat. Hienoja museoita joissa on tunnettujen maalareiden taideteoksia.


Ympäristö

Hollannissa on meri-ilmasto ja se on suurimmaksi osaksi tasaista alankoa jossa on jokia ja kanavia joten lämpötilan muutokset eivät ole kovin radikaaleja, koska vesi sitoo lämpöä ja vapauttaa sitä hitaasti, joten keväällä on kylmä, mutta syksyllä on lämmin. Hollanti kuuluu lauhkeaan lehtimetsävyöhykkeeseen ja yleisimmät puulajit ovat mänty ja tammi. Metsää on 10% pinta-alasta, koska ne on hakattu käyttöön. 
Hollannissa on pääosin lehtimetsää, koska siellä on sopiva ilmasto niille. Suurinosa on rannikoista alankoaluetta, mutta kaakossa on korkeampaa. 
Ympäristöongelmia on muunmuassa vedenlikaisuus raskasmetallien ja erilaisten nitraattien ja fosfaattien takia.
 Luonnovarat: maakaasu, öljy, kalkkikivi, suola, hiekka ja sora sekä viljelymaata. 
Alankomaat ovat maailman suurin tulppaanien tuottaja, mikä tuottaa 65% maailman tulppaaneista.
 Maan pinta-ala on noin 40 000 neliökilometriä, rantaviivaa on 450km. Korkein kohta on merenpinnasta on Vaalserberg 322m ja matalin kohta on Zuidplaspolter -7m merenpinnasta.

Kulttuuri
Alankomaista tulee kuuluisia taiteilijoita kuten Vincent Van Gogh, Rembrandt. Heidän työnsä ovat maailmankuuluja.  
                              Van goghin maalaus.
Läheiset ihmiset suutelevat tavatessaan toisiaan poskelle ensin toiselle, sitten toiselle ja sitten vielä ensimmäiselle. Myös miehet keskenään. Asiassa on syytä jättää aloite hollantilaisille isännille.
Maassa sinuttelu ei ole niin yleistä kuin Suomessa. Isännän halukkuus sinutella merkitsee hänen halukkuuttaan pidempiaikaiseen yhteistyöhön.

Ruokakulttuuri
Hollantilaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan. Aamianen on yleensä klo 7. aamiaisesta huolimatta on tapana tarjota noin 10 maissa maitokahvia ja leivonnaisia. Lounasaika on tavallisesti klo 13, iltapäivätee klo 16.30, ruokaisa päivällinen on klo 19 ja usein on lisäksi vielä pieni iltapala. Hollantilainen keittiö on oivallinen ja isäntäsi arvostavat, jos osaat valita jotain paikallista ruokalistalta. Hollantilainen geneveri on maailman kuulua, mutta isäntäväki ei koskaan tyrkytä alkoholia. Kansallisruokia ovat mm. gehaktballenit, stamppot ja haring. Gehaktballint ovat hollantilaisia lihapullia, stamppot on kasviksilla maustettua perunamuussia lihan kanssa ja haringissa on raakaa kalaa ja raakaa sipulia.

Jalkapallo on suosituin urheilulaji. Alankomaissa seurataan kiivaasti MM-ja EM-kisoja. Harrastajia on sen sijaan melkein 2 miljoonaa.

Väestö
Puhutut kielet ovat: Hollanti, friisinkieli (pohjoisessa) ja limburginkieltä (eteläosissa). Katolilaisia on noin kolmasosa väestöstä, protestantteja noin viidesosa ja muita uskontoja noin kymmenesosa. Loput ovat uskontokuntiin kuulumattomia. 0-14 vuotiaita on 17%, 15-64 vuotiaita 66% ja yli 65 vuotiaita 17%. Eliniänodote on miehillä 78 vuotta ja naisilla 80 vuotta, se on maailman 21. korkein. 99% yli 15 vuotiaista osaa lukea ja kirjoittaa. Nuorisotyöttömiä on 6.6% Väestö asuu tiheään ympäri maata.



Koulutus
Hollannissa kouluun mennään 4 vuotiaana ja peruskoulua käydään 12 vuotiaaksi. Sitten valitaan joko 4-,5-tai 6 vuotinen yläaste. 4-vuotinen johtaa ammatikouluun, 5-vuotinen korkeampaan ammatikouluun ja 6-vuotinen yliopistoon. Kouluja on noin 7000 ja ne rahoitetaan verorahoin. 

Historia
Alankomaiden alueella on asunut ihmisiä jo 9000eaa., mutta sen jälkeen alue on ollut myös asumattomana. Roomalaiset tulivat alueelle 100-luvulla eaa. ja perustivat sinne ensimmäiset suuret kaupungit mm. Maastricht ja Njimegen. Kun Roomanvaltakunta kaatui maata jakautui friisien, saksien ja frankkien hallintoon. Frankit valloittivat kuitenkin koko lähialueen Kaarle Suuren aikana. Maat jaettiin 3 osaan kun hän kuoli. Alankomaiden alue jäi Lothar 2 hallintaan, joka kuoli lapsettomana, joten hallinto jaettiin itä-ja länsifrankkien kesken. Joista myöhemmin tuli Pyhä saksalais-roomalainen valtakunta.  Se ei kuitenkaan pysynyt yhtenäisenä pitkään. Rannikolle alkoi muodostua Hollannin herttuakunta josta tuli Burgundin herttuakunta, joka ylettyi Hollannista alpeille asti suurimmillaan, mutta Ranska valtasi suurenosan valtiosta. 1500- luvulla Alankomaihin kuului Itävalta ja Espanja avioliittojen kautta. Tuolloin maahan tuli uskonpuhdistus, jota katolinen hallitsija vastusti. Pohjoisessa oli protestantteja ja etelässä katolilaisia. Espanja hyökkäsi pohjoisten protestanttien kimppuun, mutta Englanti tuki pohjoista ja syttyi 80-vuotinen sota. Protestantit voittivat. Ranska kuitenkin valtasi Alankomaat ja siitä tuli Ranskan provinssi, kuitenkin 1815 Wienin kongressissa päätettiin perustaa Alankomaiden kuningaskunta. Maailmansodissa Alankomaat olivat puoleettomia, mutta toisessa Saksa miehitti sen. Alankomaat liittyivät Natoon 1949. 1980 Kuningatar luovutti kruununsa nykyiselle kuningattarelle Beatrixille.

 Tunnettuja asioita mm. Shell, Philips, TomTom navigaattorit, tulppaanit.

Lähteet:
fi.wikipedia.org/wiki/Alankomaat
http://historianet.fi/kw/hollanti
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/


  http://wikitravel.org/fi/Alankomaat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti